NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Az elmúlt napok heves esőzései újra rávilágították a figyelmet a vízgazdálkodás fontosságára

Németországban, Belgiumban és Hollandiában az elmúlt napok heves esőzései újra rávilágították a figyelmet a vízgazdálkodás fontosságára, aktuális kihívásaira, legyen szó általánosan árvízvédelemről, árvízi előrejelzésről, vagy éppen kitelepítésről.

2021. július 13-án Svájctól Alsó-Szászországig egy hatalmas, alacsony légnyomású zivatargóc alakult ki. A meleg, nedves légtömegek napokig tartózkodtak egy helyben, heves esőzéseket okozva. A "Bernd" névre keresztelt ciklon Lotaringiától a Ruhr-vidékig okozta a legintenzívebb csapadékhullást, különösen a belga–német határ mentén. 2021. július 13. és 16. között 2-3 havi átlagos csapadékmennyiség. Észak-Rajna Vesztfáliában 2021. júliusban átlagosan 80 liter csapadék esik egy négyzetméterre, most két nap alatt ennek majdnem dupláját mérték. 2021. július 14-én az Ardennekben a 24 órás csapadékmennyiség meghaladta a 100 millimétert. Köln-Stammheimben megdőlt az addig mért 95 milliméteres rekord, itt ugyanezen a napon 154 millimétert mértek. Az időjárási jelenségről a Severe Weather Europe írt egy  összefoglaló cikket, ami az alábbi linken érhető el.: https://www.severe-weather.eu/europe-weather/destructive-flooding-germany-belgium-mk/)

Mindeközben a hazai kisebb vízfolyásaink vízgyűjtőjére is hullott csapadék. 2021. július 17-18. között Dél-, és Nyugat-Magyarországra rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására árhullámok indultak el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (a továbbiakban: DDVIZIG) és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (a továbbiakban: NYUDUVIZIG) kisvízfolyásain. A NYUDUVIZIG területén a Pinka, a Répce és a Gyöngyös-patakok vízszintjei emelkedtek meg, de a medrükben levonultak, árvízveszélyt nem okoztak, így készültséget sehol sem kellett elrendelni. A DDVIZIG területén, a hétvégén Dombóvár térségében hullott intenzív, jelentős mennyiségű csapadék, 2 nap alatt összesen 120 mm. A Sarádi-patakon a hirtelen megemelkedett vízszint meghágta a 611-es főút felett található állami kezelésű tározó gátját. A kezelő vízügyi igazgatási szerv, a DDVIZIG elrendelte a III. fokú helyi vízkárelhárítási készültséget és folyamatosan tisztította a túlfolyó és árapasztó műtárgyak uszadékfogó rácsait. A védekezés hatására a visszaduzzasztás és a tározó vízszintje is hamar lecsökkent, így belterületi árvízveszély, elöntés nem alakult ki. Hétfőre mindkét VIZIG területén megszűntek az árhullámok, jelentős kár sehol sem keletkezett.

Jelenleg is folynak a védekezéssel összefüggő munkálatok, ugyanakkor az árhullám levonultával – a helyreállítást követően – mindenképpen javasolt szakemberek által kiértékelni a helyzetet, és ha szükséges megfogalmazni javasaltokat, annak érdekében, hogy ne következhessen be hasonló eset.

Hazánkban eddig halálos kimenetelű árvíz „nagyon” régen volt, mindeközben az Európában levonult árhullám legkevesebb közel 170 ember halálát okozta. Nyilvánvalóan számos szempontból meg lehet közelíteni az árvízvédelmi és az ehhez kapcsolódó állam-és közigazgatási rendszer hatékonyságát, ugyanakkor a fenti tény önmagáért beszél, a hazai vízügyi szakemberek nem véletlenül tudják a dolgokat.

Szöveg: Balatonyi László

Fotó: DDVIZIG Facebook oldala


Címkék: árvízvédelem