Kutatók Éjszakája a Víztudományi Karon - 2021. 09. 24.

Az Aulában a Bajai Obszervatórium Alapítvány egy mobil planetáriumot állít fel, valamint egy meteorit kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Lehetőség lesz egy virtuális drónszimulátor, továbbá egy geodéziai eszközkiállítás megtekintésére, kipróbálására, valamint egy „Mini” mobil csatorna segítségével megismerkedhetnek a látogatók a víz áramlási tulajdonságaival. A kar digitális homokozója, amely szintén az Aulában lesz látható, a domborzati elemekről ad újszerű bemutatót, hiszen a különleges szemcséjű homokra kivetített képeket a homok mozgatásával lehet változtatni, ezáltal dombokat, völgyeket építeni. A Szent László ÁMK közreműködésével LEGO Mindstorms EV3 robotok segítségével, a robotika világába is betekinthetnek a campus aulájába látogatók. A legkisebbek – a Zsuffa István Szakkollégium szervezésében – játékos foglalkozáson kaphatnak választ arra, hogy mit kell tudni a vízről.

18 órától szakmai előadásokkal várjuk az érdeklődőket Nagyelőadóban. A többi között szó lesz a bejrúti kikötőben történt extrém erejű robbanásról, a klímaváltozás kérdéseiről, valamint a csernobili atomkatasztrófáról készült minisorozat valóságáról is.

A campus udvarán interaktív bemutató autót lesz látható a Grundfos Kft-nek köszönhetően, az Akusztika Kft. pedig zaj- és levegőminőség mérőautóval várja az érdeklődőket.

A Sugovica parti helyszínen  izgalmas hidrológiai mérések világába adunk betekintést, a többi között kiderül az is, miként történik az áramlási, vízsebességi viszonyok feltérképezése a mérőhajóra rögzített ultrahangos vízhozammérővel és katamaránnal, a  víz alatti kamerával pedig a medervizsgálat és a mederanyag mintavételi folyamatait tárják fel a kar munkatársai a látogatók előtt.

Az Aula területén megrendezésre kerülő programok helyszíni regisztrációval látogathatók. 

A szakmai előadásokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a Kutatók Éjszakája honlapján lehet megtenni. Online regisztráció: ITT