NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Kubai érdeklődés a Víztudományi Kar képzései iránt

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen fogadta Bíró Tibor, az NKE VTK dékánja és Breuer Klára, az Egyetem nemzetközi igazgatója Kuba budapesti nagykövete, Alicia Elvira CORREDERA MORALES kíséretében Antonio RODRÍGUEZ RODRÍGUEZ-t, a kubai Vízügyi Erőforrások Nemzeti Intézetének miniszteri rangú elnökét és munkatársát, Fermín Ernesto SARDUY QUINTANILLA nemzetközi kapcsolatok és együttműködési igazgatót, akik a Planet Budapest 2021 Expóra és Világtalálkozóra érkeztek Magyarországra. 

A vendégek elmondták, hogy Kuba gazdasági fejlődése érdekében fontos, hogy erősítsék a vízmérnökképzést, hogy jobb szolgáltatást tudjanak nyújtani a lakosság számára a helyi vízközmű telepeken keresztül. Hozzátették: alapvetőnek tartják, hogy az ilyen intézményeket működtető szakemberek továbbképzésben részesüljenek, valamint úgy fejlesszék a Kubán belüli egyetemi képzést, hogy a jelenleg magas lemorzsolódás csökkenjen. Ennek kapcsán érdeklődést mutattak a közigazgatási ösztöndíj iránt, mely hazánkban fontos gátja az egyetemi képzésekről történő lemorzsolódásnak. 

A VTK dékánja ismertette a Kar struktúráját és az ott végzett oktató-kutató munkát, az NKE nemzetközi igazgatója pedig összefoglalta az Egyetem keletkezését, a létrehozása céljait és a többi Karán folyó munkát, majd kisfilmek vetítésével mutatták be a budapesti és a bajai campusokat.

Az NKE nyitottságát fejezte ki a rövidebb, intenzív képzésék megszervezésére, és szorgalmazta a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram mind szélesebb körben történő ismertetését a vízügyi terület iránt érdeklődőkkel, és hangsúlyozta, hogy az NKE is fogad ennek keretében fiatalokat a világ minden tájáról. A vendégek a campust bemutató kisfilmből tájékozódhattak az Egyetemen, de hangsúlyosan a Víztudományi Karon folyó munkáról.  

A tárgyalópartnerekkel való beszélgetés során felmerült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével létre lehetne hozni a kubai fél képzési igényeit figyelembe vevő rövid, intenzív képzéseket a jövőben.

 

Szöveg: Breuer Klára


Címkék: Víztudományi Kar