NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A "lecsapolt" Duna

 

Az elmúlt héten, 2022. május 9-12. között került megrendezésre az Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Gyakorlat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán. A gyakorlat során a hallgatók különböző, a Kar tulajdonában lévő mérőeszközökkel (GPS, Mérőállomás, Mélységmérő, ADCP) végeztek vízfelszín alatti, alaktani és áramlási méréseket majd a mérési eredmények feldolgozásával zárták a gyakorlatot.

Többek között keresztszelvény felvétel és folyami vízhozammérés is része volt a gyakorlatnak, illetve testközelből megismerkedhettek a folyógazdálkodás egyik igen fontos létesítményével a folyami kikötővel, a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. jóvoltából.  A vízenergia hasznosításának tradícionális módját a Bajai Hajómalom Egyesület Türr-kilátónál álló, rekonstruált hajómalmán tanulmányozhatták hallgatóink. Mindezen túl, ahogy az utóbbi években már megszokhattuk, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Norbit Hungary Kft. segítségével megismerkedhettek a legmodernebb mederfelmérési eszközökkel és részt vettek egy bemutató mérésen, ahol többsugaras mélységmérő (Multibeam Sonar) használatával rendkívül részletes, nagy felbontású medertérkép előállítását tekinthették meg. Külön érdekesség, hogy a „Lecsapolt óceán” sorozathoz hasonlóan ezúttal a Dunában is találtak egy elsüllyedt hajóroncsot. A roncs a parttól nagyjából 80 méterre fekszik a meder alján egy mély vonulatban, így a hajózás részére akadályt, még alacsony vízállás esetén sem képez. Az elsüllyedt hajó teljes hossza egyelőre nem ismert, ugyanis egy részét hordalék fedi, körülbelül 25 méter látszik ki belőle.

Az elmúlt évtizedekből nem találtunk feljegyzést olyan balesetről, amelyben a mederben maradt volna bármilyen úszómű a környékről, így a roncs kormeghatározása további kutatást igényel.

 

Videó: ITT

Szöveg: Varga György és Dr. Keve Gábor

Fotók: Albert Kornél és Bajdik János