NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Új egyetemi kapcsolatok Indiában

Koller Boglárka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nemzetközi rektorhelyettese és Bíró Tibor, az NKE Víztudományi Karának dékánja Magyarország Újdelhi Nagykövetségének meghívására és szervezésében Indiába látogattak május 16-22. között.

Ott tartózkodásuk során bemutatták az NKE-t és a folyamatban lévő vízügyi kutatásokat, továbbá tárgyaltak különböző indiai intézmények képviselőivel. Első hivatalos találkozójuk során átadták a cGanga Központ képviselői részére a tavaly online hitelesített egyetértési megállapodást, amelynek ceremoniális aláírása is megtörtént. Ezt követően megvitatták, melyek lehetnek a következő lehetséges mérföldkövek a kutatási és innovációs együttműködésük során, melyek legfontosabb területe a vízgazdálkodás. A cGanga Központ a kanpuri Indiai Technológiai Intézet berkein belül jött létre, amely nagy presztízzsel rendelkező állami egyetemi hálózat Indiában, ezért az intézménnyel történő együttműködés nagy jelentőségű az NKE számára.

Koller Boglárka és Bíró Tibor további indiai egyetemek képviselőivel is találkoztak: a Marwadi Egyetem Jogi Karának dékánjával és oktatójával egyetértettek abban, hogy a közigazgatás, a nemzetközi tanulmányok és a vízdiplomácia lehetnek azok a területek, ahol az NKE és a Marwadi Egyetem elmélyítheti együttműködését. A kooperáció elsődleges célja a kettős diplomaszerzés lehetőségének megteremtése, de a tárgyalópartner érdeklődést mutatott az oktatói és hallgatói mobilitás megvalósítása iránt is. A Lucknow-i Egyetem vezetőjével és kíséretével is érdemi tárgyalásokat folytattak az NKE képviselői. A feleknek több kapcsolódási pontot sikerült meghatározni a vízgazdálkodás, a vízdiplomácia, a kutatás és az oktatás területén.

 

Szöveg: Koller Boglárka, Kitta Annamária

Fotók: Koller Boglárka