NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Hullámterek új megközelítésből

 

A vízügy égető kérdése a hullámterek kezelése - emelte ki bevezetőjében Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kar (VTK) dékánja a Hullámtéri Konferencián, amelyet június 8-án, a kar bajai campusán rendeztek. Az esemény a vízügyi igazgatási szervek képviselőinek felsőfokú továbbképzésére is lehetőséget teremtett. A programot zártkörű kerekasztal beszélgetés előzte meg június 7-én, a konferencia témájában.

Több mint kétszáz résztvevő érkezett a rendezvényre, amelyet a VTK és az Országos Vízügyi Főigazgatóság szervezett. Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára köszöntőjében a folyók történelmi jelentőségére emlékeztetett, majd a digitalizáció vízügyben betöltött szerepére irányította a figyelmet. A konferencia első plenáris blokkjában a hullámterek fenntartásának problémái és lehetséges megoldásai kerültek előtérbe. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) igazgatója, a magyarországi folyók hullámtereinek változásairól és azok következményeiről számolt be. Magyarország különös helyzetben van nemzetközi összehasonlításban, hiszen területének több mint huszonhat százaléka ártéri terület, ez komoly problémát okoz hazánkban - mutatott rá a főigazgató. Bíró Tibor, dékán „A megoldási javaslatok objektív értékelése-ökoszisztéma szolgáltatások feltárások” című előadásában a hullámtérkezelés előkészítésnek újszerű megközelítését helyezte középpontba. A dékán ismertette a folyami ökológiai szolgáltatás index - River Ecosystem Service INDEX (RESI) hazai adaptációját célzó legfontosabb feladatokat, valamint felhívta a figyelmet a Hullámtéri Kutatóműhely munkájára. A konferencia második plenáris blokkjának előadásai a hullámterek fenntartását megalapozó kutatási területekre fókuszáltak. Bernd Cyffka, az Eichstaett-Ingolstadt Katolikus Egyetem Matematikai és Földrajzi Karának dékánja, a bajor Hullámtéri Intézet igazgatója a Felső-Duna hosszú távú monitorozásáról, és a Duna vízgyűjtő restaurációs folyamatairól tartott előadást. Tamás Enikő Anna, a Víztudományi Kar Területi Vízgazdálkodási Tanszékének docense a Közép-Duna vízjárása és a hullámterek laterális konnektivitása közötti összefüggéseket mutatta be előadásában.

Bíró Tibor zárógondolataiban az egyes műhelyek bevonásának, valamint a kutatási eredmények felhasználásának fontosságát hangsúlyozta, a hullámtereket érintő közös cél elérése érdekében.

Szöveg és fotók: Bárdos Mónika


Címkék: konferencia