Kreatív oktatási módszerek a Víztudományi Karon

A Kreatív Tanulás Program keretén belül workshop-ot tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kar (VTK) bajai campusán, június 14-én. Az egyetem valamennyi kara, és a Rektori Tanácsadó Iroda is képviseltette magát az interaktív programon.

Dr. Keve Gábor tanszékvezető bemutatta a kar képzéseit, valamint a Területi Vízgazdálkodási Tanszéken folyó oktatási, szakmai és kutatási munkát. Ismertette a tehetséggondozásra vonatkozó statisztikai adatokat, szólt a piaci szereplőkkel és más tanszékekkel kialakított kapcsolatokról, valamint kitért az EFOP projektek fejlesztéseire és a kihelyezett terepgyakorlatokkal kapcsolatos tapasztalatokra is. Ficsor Johanna tudományos segédmunkatárs a tantermi órák keretében használt, innovatív megoldásokról tartott bemutatót. Megosztotta eddigi tapasztalatait a már alkalmazott kreatív módszerekkel kapcsolatban. A műszaki képzési terület sajátosságai miatt, a központi képzésben bemutatott módszerek közül alapos körültekintést igényel a jól alkalmazható eljárások kiválasztása. Majer Fruzsina mérnök egy hidraulikai csatornával szemléltette a víz mozgási állapotainak változását, és az ott kialakuló hidraulikai jelenségeket, képet adva arról, hogy milyen fontos az egyes műtárgyak megfelelő tervezése, és az, hogy a karbantartás hiánya milyen komoly problémát jelenthet. Ezen felül felhívta a figyelmet a berendezés kreatív oktatásban és a vizes szakma iránti érzékenyítésben betöltött szerepére. Koch Dániel tanársegéd a magyaregregyi kísérleti vízgyűjtőről, valamint a hallgatók kutatásba való bevonásáról tartott előadást. Kiemelte, hogy a gyakorlat orientált képzések mindig is erősségét képezték oktatási módszertanunknak. A „Learning by doing” mottó jegyében tartott mérőtáboraink különösen kedveltek hallgatóink körében. Dr. Tamás Enikő Anna nemzetközi koordinátor a külföldi szakmai kapcsolatok építéséről, a kar nemzetközi népszerűsítéséről, valamint a külföldi hallgatók kutatásokba való integrálásáról számolt be. Megemlítette, hogy külföldi hallgatóink aktív szerepet töltenek be a kar életében például tanszéki demonstrátor is akad közöttük.

A délután folyamán a résztvevők megtekintették a hidraulikai laborgyakorlatok legújabb eszközeit, ellátogatottak a fizikai kisminta laboratóriumba, valamint betekintést kaptak a terepi mérések rejtelmeibe egy dunai vízhozammérés keretein belül. Végül a kollégák ellátogattak a Dunán horgonyzó Bajai Hajómalomba is.

Szöveg: Dr. Keve Gábor, Ficsor Johanna, Bárdos Mónika

Fotók: Bárdos Mónika