NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Állami kitüntetésben részesült Németh Tamás, a VTK oktatója

 

A nemzeti ünnep alkalmából Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Prof. Dr. Németh Tamás kutatóprofesszor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának (VTK) munkatársa. A kitüntetést 2022. augusztus 19-én a Pesti Vigadóban vehette át a professzor. Dr. Németh Tamás Széchenyi-díjas agrokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és korábbi főtitkára, aki 2022. június 1-től tölt be oktatói munkakört a VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszékén.

Németh Tamás 1971-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen, ahol 1976-ban szerzett agrármérnöki diplomát. 1982-ben védte meg egyetemi doktori disszertációját. Diplomájának megszerzése után a Nehézvegyipari Kutatóintézet tudományos segédmunkatársa lett, majd 1977-ben átkerült a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Növényvédelmi és Agrokémiai Központjába, ahol főelőadóként dolgozott 1979-ig. 1989-ben védte meg a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, 1997-ben az akadémiai doktori értekezését. 1989-ben az MTA Talajtani és Agrokémiai Bizottság tagja lett, majd 1994-ben az MTA közgyűlési képviselője választották. 1995-ben bekerült a tudományos köztestület Környezet és Egészség Bizottságába is. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává választották.

Fő kutatási területe a talajtan és az agrokémia. Jelentős eredménye a talajtermékenység fenntartásának tudományos megalapozása, illetve a környezetkímélő növénytáplálási szaktanácsadási rendszer kialakítása és gyakorlati alkalmazása.  

Gratulálunk az elismeréshez és eredményes munkát kívánunk karunk új oktatójának!


Címkék: kitüntetés