NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Építészeti díjban részesült a VTK oktatója

Bács-Kiskun Megyei Építészeti Díjat vehetett át Lepsényi Ákos, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kar (VTK) Vízépítési Tanszékének adjunktusa a bajai kerékpáros pihenő tervezéséért. A díjátadó ünnepséget október 27-én, Kecskeméten tartották.

„Jó problémafelvetéssel, remek helyszínválasztással, magától értetődő megoldásokkal jellemezték az építész munkáját, ami szép, tiszta és korszerű a maga nemében” – olvasható a baon.hu-n. A VTK adjunktusa elmondta, hogy a kerékpáros pihenőpont épületének tervezése során többféle igénynek kellett megfelelni, ami természetes az építészeti tervezési munka során. „A funkcionális igények felmérése és a tervezési terület megismerése után döntöttünk egy pavilon szerkezet kialakítása mellett” – ismertette a tervező. A koncepció kidolgozása során a fenntartható anyaghasználat, funkcionális alaprajzi kialakítás és a környezethez illeszkedés, valamint a környezetbarát üzemeltetés kapott meghatározó szerepet. Az épület tömegformálása, egyszerű, visszafogott anyaghasználata kapcsolódik a kerékpáros túrázás hangulatához – részletezte a díjazott.

Mint mondta, az eddigi tapasztalatok alapján az épületet örömmel használják a célközönség mellett a Sugovica szabadstrand látogatói is, mivel az épület kettős funkciót is ellát.   

Az elismerés kapcsán a díjazott úgy fogalmazott: „Az építészeti díjat örömmel vettem át, különösen azért, mert Vadász Bence akadémikus opponenciájában megdicsérte a tervezői munkát. Az elismerés megerősít abban, hogy a tervezés során az első megérzés alapos kidolgozása, és a megfelelő mennyiségű munka elvégzése minőségi építészeti művet tud létrehozni.”

Jelenleg egy Magyarországon eddig még nem alkalmazott technológián alapuló, moduláris faház építési rendszer kidolgozásán és bevezetésén dolgozik munkatársaival, beleértve a mintaház projekteket – tájékoztatott a VTK adjunktusa.

Szöveg: Bárdos Mónika

Fotók: Lepsényi Ákos, Youtube


Címkék: elismerés