NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Szemléletváltásra van szükség a hazai szennyvízhasznosításban!

A 2022 nyarán tapasztalt vízhiány is rámutatott arra, hogy a vízgazdálkodásban a tisztított szennyvíz központi tényező, és hasznosításának előnyeit figyelembe kell venni – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Murányiné Krempels Gabriella, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője a Szennyvizek öntözési célú hasznosítása című konferencián. Az eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe Programsorozat keretében rendezték meg november 16-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának (VTK) bajai campusán.

A plenáris előadások sorát Bíró Tibor, a VTK dékánja nyitotta meg az Európai szennyvízöntözési jó gyakorlat bemutatásával. A mediterrán régiós és a nyugat-európai módszertan is a körkörös vízgazdálkodás alapjaira építi a szennyvizek újrahasznosításának, illetve visszaforgatásának lehetőségét. A klímaváltozással járó hatások fokozódásával egyre inkább felértékelődik a szennyvízöntözés kérdésköre. A jó gyakorlatok elsajátításához a mediterrán térség szakembereivel közös munkacsoportok létrehozása szükséges – tudhattuk meg a dékán előadásából.

Patziger Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense a Magyarországon jellemző szennyvíztisztítási technológiai folyamatok részleteibe nyújtott betekintést, ismertette a releváns működési jellemzőket és kibocsátási paramétereket. Sütő Vilmos, a Bácsvíz Zrt. főmérnöke a tisztított szennyvíz körkörös gazdaságba való bevezetésének lehetőségeiről adott áttekintést.

A plenáris előadásokat követően a Magyar Hidrológiai Társaság Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztályának vezetőségválasztó ülésére került sor.

A konferencia délután tovább folytatódott Laurinyecz Pál, a VIZITERV Environ Kft. műszaki igazgatóhelyettesének előadásával, aki az alkalmas szennyvíztisztító telepek és potenciálisan öntözhető területek térinformatikai lehatárolási módszertanáról adott átfogó képet. Szendi Jenő, a KITE Zrt. ügyvezetője a szennyvizek és hígtrágya öntözési célú hasznosításának lehetőségeit vázolta az önjáró esőztető öntözőgépek alkalmazási példáján keresztül.

Fülöp Sándor, az NKE VTK docense a szennyvízöntözés elterjedését segítő jogszabályi környezet részleteit ismertette, rávilágítva a hulladékgazdálkodási, vízgazdálkodási, vízvédelmi, talajvédelmi, növényvédelmi, közegészségügyi szabályozási szempontok összehangolásának szükségességére. A konferencia zárásaként Szabó Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborvezetője előadásában a települési szennyvizek és szennyvíziszapok közegészségügyi vonatkozásait ismertette.

A konferenciáról készült felvétel és az előadások  ITT érhetők el.

Szöveg és fotók: Bárdos Mónika


Címkék: konferencia