NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Eredményes terepi mérés a Tisza-tavon

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kar (VTK) Területi Vízgazdálkodási Tanszékének oktatói és dolgozói, a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium (VVNL) 5. alprojektjének keretében, eredményes terepi mérésen vettek részt a Tisza-tavon. A projekt célja a Tisza-tó áramlási és hordalékviszonyainak feltárása annak érdekében, hogy egy üzemirányítást segítő hidrodinamikai modell készülhessen. Az első mérési kampányt 2022.11.16-án hajtottuk végre, mely a tározó téli üzemállapotra átálló, leürítési fázisa során kialakuló áramlási viszonyokat vizsgálta.

A mostani mérésben részt vevő 3 intézmény saját műszerek felhasználásával 5 mérőcsapattal  hajtotta végre a feladatokat. Karunk 3 mérőcsapatot állított ki, hogy az egyidejű mérések minél több területet lefedhessenek. A zord időjárási körülmények (ködös, hideg idő) között végrehajtott egyidejű áramlás és sebesség mérések még a tapasztalt szakembereknek is feladták a leckét. Az előre meghatározott szelvényekben mozgó hajós ADCP méréseket hajtottak végre a Tisza, illetve az öblítőcsatornák víz- és lebegtetett hordalékhozamának meghatározására.

A VVNL a projekt keretében segítséget kíván nyújtani olyan integrált vízgazdálkodási tevékenységekhez, melyek érintik a vízfolyásokat (folyók és árterek), nagy, sekély tavakat, felszín alatti vizek, csapadékvíz, városi vízgazdálkodás és a vízgyűjtőgazdálkodás kérdéseit.

„A folytatást mindannyian izgalommal várjuk. Reméljük, hogy a következő méréskor már az időjárás és a vízállás is kedvezőbb lesz valamint a mostani tapasztalatok birtokában a mérendő szelvények és mérési módszerek is pontosíthatóak.”

A mérés a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor  RRF-2.3.1-22-2022-00008 keretében valósult meg.

Szöveg: Keve Gábor

Fotók: Koch Dániel, Krikovszky Sándor


Címkék: Tisza-tó