NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

60 éve a vízügyért, 6 éve az NKE kötelékében

 

A Víztudományi Kar (VTK) és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) közös ünnepségére március 17-én került sor az NKE bajai campusán. Az eseményen a Kar jelenlegi munkatársai, hallgatói mellett a volt oktatók és diákok, a vízügyi ágazat képviselői, valamint Baja megyei jogú város közéleti szereplői voltak jelen.

„A víz közjószág, a vízügy pedig közügy. A vízügy szolgálata igazi közszolgálat.”– fogalmazott köszöntőjében Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az ünnepségen, amelyen a jogelőd intézmény hat évtizedes múltjáról, valamint a Kar megalakulásának hatodik évfordulójáról emlékeztek meg. „Egyetemünk büszke arra, hogy egy ilyen nagy hagyományokkal és értékekkel bíró képzőhelyet tudhat a kötelékében” – hangsúlyozta a rektor.

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár a VTK-n folyó képzések népszerűségét, a víz stratégiai jelentőségét és a jelentkezők számának növekedését emelte ki köszöntőjében.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója beszédében felhívta a figyelmet a magas szintű tudás szükségességére és az utánpótlásnevelés fontosságára.

A köszöntőket Szlávik Lajos, az MHT elnökének előadása követte. Elnök úr részletesen bemutatta a Víztudományi Kar megalakulását megelőző 54 évet, a bajai vízügyi felsőoktatás változatos szervezeti, intézményi és tagintézményi átalakulásait.

Bíró Tibor dékán a Kar megalakulását követő hat év visszaemlékezéseiben felidézte a kezdeti nehézségeket az elért sikereket, miközben a Víztudományi Kar az egyetemi közösség által elismert igazi karrá vált. Kiemelte a rendezvény létrejöttét támogató Békés Drén Környezetvédelmi, Víz-és Mélyépítési Kft., a Pasa Speciál Kft., a Pallér Építő, Ipari és Szolgáltató Kft., a Vitaqua Kft., a KEHOSZ Környezetvédelmi Szolgáltató Kft., az A Z Építészstúdió Kft. és a FORGEO Kft., mint szponzorok önzetlen támogatást.

Keve Gábor, a Kar Területi és Vízgazdálkodási Tanszékének tanszékvezetője a Karon megvalósult fejlesztésekről és jövőbeli elképzelésekről adott átfogó képet.

Az előadásokat követően elismerések átadására került sor. Dániel József és Vaskó László a kar jogelődjének egykori igazgatói Egyetemi Éremben részesültek. Abonyi István munkásságát a bajai vízügyi felsőoktatás érdekében végzett kiemelkedő szakmai és oktatási tevékenységéért posztumusz Egyetemi Éremmel ismerték el. Szlávik Lajos a Kar jogelődjének egykori intézet, majd fakultás vezetője Zsuffa István Emlékérmet vehetett át.

Láng István főigazgató Cimer Zsolt oktatási dékánhelyettest eredményes munkájáért tárgyjutalom elismerésben részesítette.

Az ünnepség második felében a résztvevők közösen felavatták a kabinos mérőhajót és a bajai campus területén kialakított oktatási célú vízépítési és precíziós esőszerű öntözési gyakorlóhelyeket.

A campus bejárást követően az Aulában került sor a bajai vízügyi felsőoktatás 60 éve című kiadvány bemutatására, valamint a hat évtized emlékeit felelevenítő fotókiállítás megnyitására.

Az ünnepség fogadással és jóhangulatú kötetlen beszélgetéssel zárult.


Címkék: ünnepség