NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Török kapcsolatok a vízügyi képzésben

A Török Köztársaság és a Magyar Királyság között 1923-ban született barátsági szerződés száz év távlatából visszatekintve is időt álló, kölcsönös tiszteletre és bizalomra épülő kapcsolat maradt. Az évtized elejétől magyar mérnökök segítették a török építészet, vízgazdálkodás, illetve meteorológia fejlesztését – hangzott el a Ludovika Szabadegyetemen Tamás Enikő Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kar (VTK) Területi Vízgazdálkodási Tanszéke egyetemi docensének előadásában március 21-én. 

„Az 1920-as évektől mintegy 1000-1500 magyar szakember érkezett Ankarába olyan szakértelmet igénylő munkakörökhöz, mint a csatornázás, építési és vasúti munkák, járdák, zöldfelületek, parkok létrehozása és elektromos világítás kiépítése” – emelte ki Tamás Enikő Anna. A VTK egyetemi docense ismertette: 1924-től Ankarában és Adanában János György mérnök már építőmérnöki munkákat vezetett. 1925 után Réthly Antal megalapította a modern törökországi meteorológiai tudomány intézményrendszerét és az ankarai obszervatóriumot, valamint földmérési munkákat végzett Anatóliában, tevékenysége alapján nyitották meg az első adanai mintagazdaságot. 1927-ben Tittes György magyar földmérő mérnök tervezte a törökországi Meteorológiai Intézet épületét, valamint az égei-tengeri régió modern öntözőhálózatát. Barakovits Gyula mérnök tervezte és vezette három szemi-arid anatóliai tartomány vízműveinek kivitelezését. Az öntözőhálózat fejlesztésére kidolgozott módszereit azóta is használják a mezőgazdasági területek fejlesztésében. Tamás Enikő Anna felhívta a figyelmet arra is, hogy az 1930-as évek végéig egyirányú mozgás jellemezte az építőipari, mezőgazdasági, élelmiszeripari, kertészeti és tájépítész mobilitást a magyar szakemberek Törökországba vándorlásával. 

A fentieken túlmutató magyar-török vízügyi együttműködések kezdete 1993-ra datálható. A Magyar Köztársaság Kormánya és a Török Köztársaság Kormánya közötti közös Vízügyi munkacsoport 2015-ben állt fel, első ülését Izmirben a Vízügyi Kongresszuson, második ülését Budapesten, a Belügyminisztériumban tartották meg. Az NKE Víztudományi Karának – illetve jogelőd intézményének, az Eötvös József Főiskolának – törökországi kapcsolatai 2003-ban kezdődtek, a sikeres együttműködést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öt törökországi egyetemmel (Ç ukurova University, Istanbul Kültür University, Istanbul University, Sakarya University és Düzce University) jelenleg is szoros szakmai kapcsolatot ápol az idén 60 éves magyar vízügyi képzés, illetve a 6 éves VTK. 

Tamás Enikő Anna rámutatott: oktatói, kutatói és hallgatói mobilitásról 2007-től beszélhetünk a VTK-török partnerek tekintetében. Célja a törökországi partnerintézményben az ottani tantervhez szorosan kapcsolódó, azt szervesen kiegészítő, a hallgatóknak Törökország európai uniós csatlakozása kapcsán jövőbeni gyakorlati tevékenységükhöz iránymutató, alapvető fontosságú téma oktatása. Ezek alapján három egyetemet emelt ki a VTK egyetemi docense. Az Istanbul Kültür University (IKÜ) nagyon népszerű a hallgató mobilitás szempontjából, az építőmérnöki képzés angol nyelven folyik, és nagy hagyománya van a nemzetköziesítésnek. A Çukurova Egyetemen, Adanában szerteágazó talajvíz-monitoring és modellezési tevékenységet végeznek, campusa egy többcélú víztározó mellett található a Seyhan folyó mellett. A Sakarya Egyetemen a környezetmérnöki képzés keretében építőmérnöki és környezetmérnöki képzéseket is folytatnak, és a vízvédelem szakterületén is folynak kutatások. Ebből az intézményből érkezik a legtöbb hallgató Bajára.  

„A Magyarországon, illetve a Duna vízgyűjtő területén végzett vízügyi együttműködések és közös munka során szerzett tapasztalatok nagyban hozzásegítik Törökország majdani szakembereit az EU 60/2000/EK Víz Keretirányelvének bevezetése kapcsán fölmerülő speciális feladatok elvégzéséhez” – hangsúlyozta Tamás Enikő Anna. A VTK egyetemi docense kiemelte: két VTK-s oktató kiutazása is segítette a közös munkát 2009-ben és 2010-ben: Dombay Gábor a vízellátás-csatornázás témakörében, Fekete Árpád a műszaki matematika témában segítette a török kollégákat. A tapasztalatcseréhez hozzájárult a 2010-ben induló bejövő oktatói mobilitás is  Recep Yurtal által, aki több ízben is járt Baján. E tekintetben is kölcsönös együttműködésről van szó a talajvíz-modellezés oktatása és a földrengésbiztos építőmérnöki tevékenység körében. 

A járványügyi intézkedések után 2023 januárjától élénkült fel újra az oktatói mobilitás Keve Gábor egyetemi docens, a VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszékének tanszékvezetője által, aki a hidraulikai laboratóriumi oktatásról cserélt tapasztalatot Recep Yurtallal Adanában. A Ludovika Fellowship keretében Gökhan Yazici, az IKÜ munkatársa 2023. március-június között két mechanika tantárgy oktatásában, illetve a VTK oktatóival való együttműködés által erősíti a kar munkáját. 

További részletek az NKE tudományos-ismeretterjesztő portálján, a ludovika.hu oldalon.

A Ludovika Szabadegyetem előadása az alábbi videóban tekinthető meg: 


A Ludovika Szabadegyetem  jövő héten is folytatódik. Március 28-án, 18 órakor Kovács Gábor r. vezérőrnagy, egyetemi tanár, a Rendészettudományi Kar dékánja tart előadást Az integrált határőrizeti rendszer megvalósítása Törökországban címmel az Oktatási Központ II. előadójában.

 

Szöveg: Páhy Anna
Fotó: az előadó prezentációjából
Videó: Kristóf-Szabó Lilla