NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Intézményi összefogással erősödik a város!

Közös kutatási-fejlesztési, oktatási és ismeretterjesztési tevékenységre teremt lehetőséget a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar (NKE VTK) és a Bajai Szent Rókus Kórház együttműködési megállapodása, amelyet Bíró Tibor, a kar dékánja, és Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója írt alá április 14-én, a bajai campuson.

Az elmúlt években megvalósult és jelenleg is folyamatban lévő humánerőforrás- és infrastruktúra-fejlesztések új kutatási irányvonalakat predesztinálnak a Kar számára. Az egyik ilyen a környezet-egészségügy, különös tekintettel a vízvédelemre – részletezte Bíró Tibor dékán. Kiemelte, hogy a Nemzeti Víztudományi és Vízbiztonsági Labor két pillére is szorosan kapcsolódik a kórházzal történő együttműködés megvalósításához. A vizekben megjelenő gyógyszer - és hormonmaradványok, valamint a szennyvízzel az élővízbe kerülő antibiotikum-rezisztens élőlények, mikroorganizmusok megjelenésével kapcsolatban folyhatnak majd közös kutatások a kórházzal. Ezzel a programmal a Kar kitűnhet a magyar tudományos közösség palettáján! Az együttműködés a kutatások mellett érinti az oktatást, továbbá erősítheti a hallgatók egészségtudatos életmódját is - tette hozzá.

Tóth Gábor főigazgató beszédében kiemelte a kórház környezetvédelmi törekvéseit. Fontos mérföldkő ez a megállapodás a magyar egészségügy és a Víztudományi Kar életében is - hangsúlyozta. A Duna és a Sugovica, így a víz védelme is kiemelten fontos a bajaiak számára, ezért is igyekeznek úgy működtetni a kórházat, hogy a gyógyítás mellett minél kevésbé károsítsák a környezetet. 

Az együttműködéssel erősödik a két intézmény és a város is – fogalmazott Zsigó Róbert országgyűlési képviselő a megállapodás aláírását követően. Az együttműködés legfőbb pontjaként kiemelte, hogy az egészség megőrzése, a környezet védelme mindannyiunk közös érdeke.

 


Címkék: együttműködés