NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Elismerések és tisztújítás az MHT Közgyűlésen

A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) tevékenységét méltatta Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár a Társaság Tisztújító Közgyűlésén, amelynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adott helyet május 23-án. Az államtitkár kiemelte, hogy az MHT szellemisége különösen fontos napjainkban, amikor kulcsfontosságú vizeink jövője, valamint az azokkal való fenntartható gazdálkodás. 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Magyar Hidrológiai Társaság biztos szakmai hátteret nyújt a vízügyi ágazatnak, segítve annak hétköznapi munkáját.

Dr. Csikány Tamás Péter dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese beszédében úgy fogalmazott, a vízkérdés biztonságpolitikai kérdés, hiszen a víz minden hadieseményt befolyásol, segíti vagy gátolja azt.

A köszöntő beszédek után megemlékeztek a Társaság azon tagjairól, akik az elmúlt néhány évben hunytak el.

A Patrona Aquae támogatói díjak átadásával folytatódott a program. Arany, ezüst és bronz fokozatú elismeréseket vehettek át azon jogi személyek képviselői, akik a legjelentősebb anyagi támogatással járultak hozzá a szervezet működéséhez.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is koszorút helyeztek el Kvassay Jenő vízmérnök, a magyar vízügyi szolgálat kiemelkedő alakjának szobránál, a Ludovika Főépület előcsarnokában.

A program bizottsági beszámolókkal és a pénzügyi terv ismertetésével folytatódott.

A társasági elismerések átadására is sor került a Közgyűlésen. A Víztudományi Kar munkatársai közül Engi Zsuzsanna dr. Schafarzik Ferenc Emlékérem elismerésben részesült, Vas László Tamás munkáját Pro Aqua Emlékéremmel ismerték el.

Szlávik Lajos, az MHT leköszönő elnöke a Társaságban végzett közel harmincéves munkája elismeréseként Kvassay Jenő díjat vehetett át, valamint a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának Signum Aquae kitüntető elismerésében is részesülhetett. A díjazott meghatódva emlékezett vissza az MHT-ben eltöltött időre, valamint köszönetét fejezte ki a kollektívának a munkájában nyújtott segítségért.

A leköszönő elnök szavait a Vitális Sándor Diplomamunka Pályázat díjazottjainak kihirdetése követte.

A rendezvény tisztújító szavazással folytatódott. Az összesített adatok alapján Váradi József és Somlyódy Balázs társelnökként vezetheti a Társaságot. Bíró Tibor, Laurinyecz Pál, Bak Sándor és Kugler Gyula alelnökként segíti a szervezet további munkáját.

Az új vezetőség nevében Váradi József társelnök köszönte meg a tagok által megszavazott bizalmat. A vezető úgy fogalmazott: vízválasztó fordulópont, hogy társelnökök vezetik tovább a Társaságot. A következő négy év legfontosabb feladatai között szerepel, hogy a Társaság szakmai és társadalmi jelenlétének súlyát növeljék – hangsúlyozta Váradi József.

Az esemény gratulációk fogadásával és jóhangulatú beszélgetéssekkel zárult.

Szöveg: Bárdos Mónika

Fotók: Szilágyi Dénes, Bárdos Mónika