NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

"Hallgató kell a gátra"

Hallgató kell a gátra!

Árvíz: augusztus 9-én a VTK mentőcsapat a Drávaszabolcsi védelmi szakaszon teljesíthetett árvízvédelmi szolgálatot

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara erős bázisa a vízügyi szolgálat utánpótlás nevelésének. A békeidős feladatokra való felkészítésen túl jelentős energiákat fordít a Kar a vízkárelháritási teendők ismeretanyagának elsajátítására is. Hiszen a vízügyi feladatok közül kiemelkedő szerepet tölt be a vízkárelhárítás és azon belül az árvízvédelem. Éppen ezért a nemzetközi szinten is egyedülálló, múlt évben átadott, Szolnok közelében található Karcagi Gábor Árvízvédelmi Gyakorlópályán töltött gyakorlat is beépítésre került az oktatásba. A gyakorlópályát már megjárt és Árvízvédelem tantárgyból vizsgázott hallgatók, kiegészülve alsóbb éves társaikkal lehetőséget kaptak életük első éles „bevetésére”. Az előrejelzések szerint minden eddigi rekordot megdöntő Murán és Dráván éppen levonuló árvíz biztonságos levezetéséhez az Országos Vízügyi Főigazgatóság már a helyi szakembereken felüli erőforrásokat is rendelt. Így a mozgósítás során – a kari vezetésnek az OVF irányába tett felajánlása alapján - a VTK hallgatói is lehetőséget kaptak a védekezési munkákba való aktív bekapcsolódásra. A hallgatók számára ez egy váratlan és gyors reagálást igénylő felkérés formájában fogalmazódott meg, hiszen ilyen helyzetekre nem lehet előre ütemezetten számítani. A nyári időszak ugyanis az iskolán kívüli szakmai gyakorlatok és a pihenés ideje. Ennek ellenére hallgatóink egyemberként ajánlották segítségüket.

Augusztus 9-én a VTK mentőcsapat a Drávaszabolcsi védelmi szakaszon teljesített árvízvédelmi szolgálatot. A VTK-sok nem csak tanultak, hanem a munkálatokba is bekapcsolódtak. Igy a Majláthpusztai gátőrjárás magassághiányos szakaszán nyúlgátépítést hajtottak végre azokkal az átvezényelt szolnoki szakemberekkel, akik korábban a gyakorlópályán a gyakorlati ismeretekre oktatták őket.

„Felemelő érzés volt hallgatóink számára a vízügyi szolgálat kötelékében dolgozni és a szakembereknek pedig látni, hogy a jövő vízügyes generációjának milyen nagy a szakmai elkötelezettsége.”

 

Szöveg: Keve Gábor
Fotó: VTK

 


Címkék: vtk vízügy árvíz