NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Képes útmutató Magyarország leggyakoribb bevonatlakó kovaalgáihoz

Az Európai Unió Víz Keretirányelve (EU VKI) által előírt ökológiai állapotértékelést segítő könyvet jelentetett meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Ács Éva, Bíró Tibor, Duleba Mónika, Földi Angéla, Kiss Keve Tihamér, Orgoványi Péter, Trábert Zsuzsa, Buczkó Krisztina: Képes útmutató Magyarország leggyakoribb bevonatlakó kovaalgáihoz (Bacillariophyceae). Ludovika Egyetemi Kiadó, Budapest, 2023, 450 oldal.

Az NKE VTK munkatársai olyan hiánypótló könyvet írtak, amelyik az EU VKI által előírt felszíni vizek monitorozási munkáját segíti azáltal, hogy az egyik biológiai minősítő elem, a fitobentosz, vagy más néven a bevonatlakó kovaalgák vizsgálatához nyújt határozási segédletet. A Ludovika Kiadó gondozásában megjelent könyv elkészítését egy 2019-ben és 2020-ban zajlott országos felmérés tette lehetővé, melynek során 75 hazai állóvizet és 90 vízfolyást mintázva, közel 500 mintát vizsgáltak meg a kutatók. Mivel az EU VKI a felszíni vizek monitorozása során a fénymikroszkóp használatát írja elő a bevonat esetében, a feldolgozás is elsősorban fénymikroszkóppal történt, de ahol a pontos meghatározás igényelte, ott pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatokat is végeztek.  Az összeállításban helyet kaptak mindazok a taxonok, amelyek ezen felmérés során legalább egy mintában dominánsak voltak (relatív egyedszámuk elérte az 5%-ot). Mindezekről morfológiai jellemzést, ökológiai leírást és elterjedési térképet is közöltek a szerzők a formagazdagságot bemutató fény- és elektronmikroszkópos képek mellett. A hiánypótló mű kiadásával az Egyetem a vízügyi ágazat munkáját is támogatja.

 


Címkék: vtk alga ácséva