NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

HydroCarpath Konferencia

Hazánk neves egyetemei (BME, SOE, SZE) mellett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is képviseltette magát a Bécsi Műszaki Egyetemen megrendezett 12. HydroCarpath nemzetközi konferencián, 2023. november 9-én.

A szlovák-magyar-osztrák közös szervezésben megvalósult egynapos rendezvényen, a hagyományokhoz híven a Kárpát-medence vízügyi vonatkozású kutatásairól folyt tanácskozás. Az előadások témái számos interdiszciplinát érintettek az erdészettől és mezőgazdaságtól, a vízgyűjtő tájépítészeti megoldásokon át a klímaváltozás okozta gleccserpusztulás előrejelzéséig. Több előadásban is megismerkedhettünk olyan hidrológiai előrejelzési modellekkel, melyek kidolgozásához a kutatások élvonalába tartozó gépi tanulást, mesterséges intelligenciát alkalmaztak. Az osztrák és szlovák előadások többsége a magashegységekre jellemző vízügyi problémákkal (hóhidrológia, gleccservizsgálatok, hegyvidéki víztározók) foglalkozott, míg a hazánkból jelenetős számmalérkező kutatók témái a hazai sajátosságokra fókuszáltak. Az előadók között elismert professzorok (mások mellett Günter Blöschl, Kamila Hlavčová) nevei szerepeltek, de a hangsúly mégis a fiatal kutatók, doktoranduszok bemutatkozásán volt.

A Víztudományi Kar képviseletében, a Területi Vízgazdálkodási Tanszék munkatársai, Keve Gábor, Szám Dorottya, Krikovszky Sándor és Koch Dániel vettek részt a konferencián a poszter prezentációban, ahol Keve Gábor tanszékvezető levezető elnöki tisztséget vállalt.


Címkék: vtk