NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Integrált vízgazdálkodással az aszály ellen

Az integrált vízgazdálkodás témakörében bővíthették ismereteiket a Víztudományi Kar azon hallgatói és munkatársai, akik részt vettek a Zsuffa István Szakkollégium február 27-én megrendezett programján. A szakmai diskurzus egy nyolc előadásból álló rendezvénysorozat nyitó eseménye volt.

Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja először a vízgazdálkodás azon kihívásairól beszélt, amelyekkel egyre többször kell szembenézniük a vízügyi szakembereknek.

Emlékeztetett a 2022-ben tapasztalt rendkívüli aszályra, amely jelentős károkat okozott a magyar mezőgazdaságnak. Arra kell felkészülni, hogy az aszályos időszakok mind gyakoribbak és hosszabbak lesznek – hívta fel a figyelmet a szakember, aki az aszály kezelésének lehetőségeit is körvonalazta. Többek között kiemelte az aszálymonitoring, a vízvisszatartás, a felszíni és felszín alatti vízkészletvédelem, az öntözésfejlesztés és a víztakarékos technológiák alkalmazásának jelentőségét.

Átfogó elemzést adott a vízhiány elleni küzdelem akadályozó tényezőiről is, mint amilyen a kedvezőtlen mederhálózati eloszlás, a defenzív vízrendszeri adottság, a műtárgyhiány, a degradált talajtér és az öntözési kultúra hiánya.

Az interaktív szakmai tanácskozás további részében, szó esett az emelt vízterek adta előnyökről, az aszálykezelési koncepcióról, a digitális vízgazdálkodásról, de néhány gondolat erejéig felvetésre került az integrált aszálykezelés témaköre is, beleértve a szennyvizek öntözési célú hasznosítását, a szárazságtűrő kultúrák súlyponti szerepét, valamint a párolgást csökkentő talajművelési rendszerek alkalmazását.

A szakmai program az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázat támogatásával valósult meg.

Szöveg: VTK

Fotó: Bárdos Mónika