NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Szakmai tanulmányút a Balatonnál

 

A Zsuffa István Szakkollégium szervezésében Balaton a magyar tenger címmel rendeztek szakmai tanulmányutat március 6. és 7. között.

A program elsősorban a környezetmérnöki képzésben részt vevő hallgatóknak nyújtott lehetőséget arra, hogy bepillantást nyerjenek a Balaton vízrendszerének működésébe és a balatoni vizes élőhelyek mindennapjaiba.

A hallgatók első állomása a Kis-Balaton Ház volt Zalaváron, ahol átfogó képet kaphattak a Kis-Balaton ökoszisztémájáról. Kusztor Lászlóval, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetőjével felfedezhették a térség, beleértve a Kányavári-sziget egyedülálló növény- és állatvilágát.

Ezt követően a badacsonytomaji Varga Pincészetet látogatták meg a diákok, ahol az üzem működéséről, különös tekintettel a hidraulika iparban betöltött szerepéről tájékozódhattak.

A tanulmányút zárásaként Tihanyba, a Limnológiai Kutatóintézetbe érkeztek a hallgatók, akik betekintést kaptak abba az évtizedek óta folyó kutatásba, amely a Balaton élőlény együtteseinek állapotát vizsgálja a tó teljes hossztengelyére kiterjedően. Mint az kiderült, a partközeli területeken helyenként és időszakosan a nyíltvízi régiótól jelentősen eltérő körülmények alakulhatnak ki. Egyes cianobaktériumok "felúsznak" a vízfelszín közelébe, amelynek eredményeként ezeken a helyeken az algák tömege többszöröse lehet a nyíltvízinek. Ilyen kiugrást tapasztaltak 2019-ben, amelynek pontos okát azóta is kutatják.

A program az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázat segítségével valósult meg.