NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Vízpótlás a homokhátságon

A Duna-Tisza közi homokhátság vízpótlásának témája került napirendre a Zsuffa István Szakkollégium programján március 18-án. A szakmai est előadója Király Zsolt, az Alsó-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság Belvízvédelmi és Öntözési Osztály vezetője volt, aki bevezetőjében a vízügyi igazgatóságok feladatait részletezte.

A résztvevők a többi között megtudhatták, hogy az ADUVIZIG működési területein ők gondoskodnak a felszínvízből történő öntözővíz szolgáltatásáról a halastavaknál, illetve képet kaptak a vízszolgáltatás kihívásairól.

Szó esett arról, hogy a drasztikusan csökkenő talajvízszintek a mindenkori minimum alá estek, melyet már nem csak a hátságokon lehet tapasztalni, hanem a Duna-völgybe közeledve is, például a Sárközt is kiszáradás fenyegeti.

Az előadó kitért arra, hogy az erőteljesen emelkedő középhőmérséklet komoly problémát okoz mindennapjaikban. Mintegy 50 év alatt 2 °C-kal nőtt az éves középhőmérséklet, ezzel együtt alakulnak át a csapadékviszonyok is.

A szakember beszélt a Duna medersüllyedéséről és vízjárásáról, mely megnehezíti a térség vízpótlását, hozzátette a vízügyi szakemberek ennek kompenzálása érdekében számos intézkedést tesznek: új tározókat hoznak létre a víz szabályozására és a vízkészlet tárolására, valamint aszálymonitoring rendszereket építenek ki az időjárási viszonyok figyelemmel kísérésére és az aszályok előrejelzésére – részletezte az előadó.

Az előadás végén az osztályvezető rámutatott, hogy a homokhátság vízpótlása és a Duna vízének kivezetése fontos lépések a vízhiány csökkentése és a talajvíz stabilitása érdekében.

A szakember kiemelte, hogy egy új dunai vízkivételi mű tervezése megoldást nyújthat a térség vízigényének kielégítésére, ez mintegy 18 köbméter vizet juttatna át másodpercenként a homokhátság területére.

A szakmai program az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázat segítségével valósult meg.