NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Értékes szakmai ismeretekkel gazdagodtak a VTK szakkollégistái

A Zsuffa István Szakkollégium hallgatói április 19. és 20. között ismét tanulmányút keretében bővíthették szakmai ismereteiket. Útjuk során elsőként a Bős-nagymarosi Vízlépcsőrendszer megépült műtárgyait és a szigetközi vízpótló rendszert látogatták meg.

A szakkollégistákat Dunai Ferenc, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztályának nyugalmazott osztályvezetője, a Víztudományi Kar Alumni Közösségének tagja kalauzolta a kétnapos tanulmányúton, aki először bemutatta a monumentális műtárgy építésének és működésének történetét és hatásait. A hallgatók tanúi lehettek egy rakománnyal teli uszály hajózsilipbe történő manőverezésének. Az erőmű jelentősége kimagasló, 8 turbina termel áramot, ami Szlovákia elektromos energiájának 8 %-át teszi ki, csökkentve az árvízi kockázatot, és biztosítja a hajózást - részletezte a szakember. A helyszínen a tanulmányút lelkes résztvevői helyi idegenvezető által betekintést nyerhettek a turbinák gépházaiba.

A szakkollégisták útjukat folytatva megismerhették a dunacsúnyi elzárást és zsiliprendszert, nevezetesen a „C” variánst. A Duna és a Mosoni-Duna is innen kapja vizét. A műtárgyban egyébként rafting, vadvízi pálya és hallépcső is kialakításra került. A Dunakiliti duzzasztóhoz érve Tatai Róbert, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szigetközi Szakaszmérnökségének vezetője, a VTK Alumni Közösségének képviselője fogadta és kalauzolta a hallgatókat. Bemutatta a műtárgy működését, beszélt annak vízpótlásban betöltött szerepéről, valamint a szigetközi vízpótlás műtárgyairól. Ezt követően a résztvevők szárazlábon bejárhatták a dunai fenékküszöböt. Dunaszigeten, majd Ásványrárón már csónakba szállva tekintették meg a szigetközi vízpótlás elemeit, beleértve a vízvisszatartásért felelős fenéklépcsőket, és az élővilág átjárhatóságát biztosító hallépcsőket. A tanulmányút második napján a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát vehették szemügyre. Az árvízkapu 2022-es üzembehelyezéséről ez alkalommal Szombathelyi László, a Mosoni-Duna torkolati mű kezelőépületének kirendeltség irányítója tartott érdekfeszítő ismertetőt. Elmondása szerint a műtárgy békeidőben a Mosoni-Duna vizeinek visszatartásáért, árvízkor pedig a Duna vizének visszatartásáért felel, és megépítésével egy dinamikus vízszintszabályozás jött létre a Mosoni-Duna és mellékvízfolyásai alsó szakaszán.

Hallgatóink a tanulmányút során értékes szakmai ismeretekkel gazdagodhattak köszönhetően az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázati forrásnak.