NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Folytatódtak a mederanyag- és hullámtéri hordaléklerakódás-vizsgálatok áprilisban

A Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor (RRF-2.3.1-21-2022-00008) projekt keretében a március elején megkezdett munka folytatásaként április 22-23-án a Tisza folyó felső szakaszán, Vásárosnamény és Cigánd közelében, valamint április 25-26-án a Hernád folyón, Hidasnémeti közelében a kijelölt 7 km-es mintaterülethez tartozó folyószakaszon jártak kollégáink a folyók hordalékszállítását, vízhozamát és a hullámtéren lerakódott hordalékanyagot vizsgálni, mintákat venni.

A Hernád folyó esetében a hordalékszállítás paramétereinek meghatározásához a mintavétellel egyidejű vízhozammérést is végrehajtottunk, és a jövőbeni modellezés előkészítéseképpen mintakeresztszelvényeket is fölvettünk.

A mintákat a VTK hordalékvizsgáló laboratóriumába szállítottuk. A továbbiakban, a márciusban vételezett mintákhoz hasonló módon a szemcseméret-eloszlás, a szervesanyag- és a nehézfém-tartalom meghatározása a célunk, melyhez a talajmechanikai- és a kémiai laboratóriumban is végzünk majd elemzéseket. A minták földolgozásában a projektben részt vevő munkatársakon kívül három fő szakdolgozó hallgató is részt vesz.

A tiszai mintavételekben a KÖTIVIZIG és a FETIVIZIG, valamint az OVF képviselőivel vettünk részt, a Hernádon pedig az ÉMVIZIG segítette munkánkat.

Szöveg: Dr. Tamás Enikő Anna (NKE VTK)

Fotók: Kutassy Emese, Koch Dániel, Dr. Tamás Enikő Anna


Címkék: projekt