NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

EUROPE in Action – Európai Uniós csatlakozásunk 20. évfordulója

A Camino-20 Years of Cultural Enrichment in Reunified Europe projekt részeként megrendezett EUROPE in Action eseményen ünnepelte hazánk Európai Uniós csatlakozásának 20. évfordulóját május 9-én. A programnak az NKE Víztudományi Kara adott otthont Baján.

A rendezvényt Mrekva László dékáni hivatalvezető nyitotta meg, majd Nyirati Klára polgármester mondott beszédet, amelyben az uniós tagsággal járó előnyöket hangsúlyozta az eseményen részt vevő közel száz középiskolai hallgatónak.

Koller Boglárka tanszékvezető, Jean Monnet Chair, a Camino projekt szakmai vezetője úgy fogalmazott: a „mai napon, Európa napján 1950. május 9-ére emlékezünk, arra a napra, amikor a Schuman-tervet elfogadták. Ennek lényege az volt, hogy a francia és a német szén- és acélipar egyetlen, közös főhatóság irányítása alá történő szervezése megakadályozza a háborút. Bár az alapító atyák szupranacionális konstrukcióban gondolkodtak, fontos megjegyezni, hogy számukra is a nemzetek jelentették az európai egységfolyamat alapegységeit. Robert Schuman úgy fogalmazott, hogy „a nemzetek felettiség nemzeti alapokon nyugszik majd.” 

Robert Schuman tehát hitt a nemzetek felettiség eszményében, de nem úgy, hogy az majd helyettesíti az eddigi, szoros nemzeti kötelékeket, felváltja a nemzeti identitásokat, hanem úgy, hogy a tagállamok között létrejön egy nemzetek feletti szolidaritás is – tette hozzá Koller Boglárka. „2024-et írunk. 74 évvel vagyunk az európai integráció indulása és 20 évvel Magyarország uniós csatlakozása után. Emberi léptékben sok idő, történelmi léptékben azonban inkább rövid időszakról van szó. Fel kell tenni a kérdést, hogy van-e mit ünnepelni?”

A válasz: egyértelműen: igen. A Camino projekt is ezt hivatott megünnepelni az egy éves megvalósítási peridódusa alatt.  Erről Kitta Annamária, az NKE Nemzetközi Irodájának vezetője, a Camino projekt menedzsere beszélt. Röviden összefoglalta, hogy jöhetett létre egy nemzetközi konzorcium egy európai uniós projekt megvalósítására és bemutatta a már nagy sikerrel megrendezett Inspired by Europe című fotópályázatot, és annak nyertes fotóit, melyeket a bajai campus aulájában láthattak az érdeklődők.

Az esemény egyik fénypontja volt a konzorciumban részt vevő országok által készített közös flashmob levetítése, amelyet minden résztvevő egyidőben tett közzé a saját közösségi médiafelületein hidat szimbolizálva ez által  a résztvevők között, amely összeköti az országokat és összeköt Európával.

A flashmob ezen a linken érhető el.


Címkék: EUROPE in Action