NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A VTK is képviseltette magát a XV. Európai Kovaalgász Találkozón

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kara (VTK) az újonnan megalakult Vízi Környezettudományi Tanszék kutatói által képviseltette magát a XV. Európai Kovaalgász Találkozón, melyet május 7-9. között rendeztek meg a macedóniai Ohridban.

Az évente megrendezésre kerülő találkozónak minden évben más-más európai város ad otthont. A konferencia a kovaalga kutatással foglalkozó szakemberek legfontosabb rendezvénye Európában, mely azzal a céllal jött létre, hogy közelebb hozza a fiatal és a tapasztalt kutatókat. Egyedülálló módon lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők a legkiválóbb európai szakemberektől tanulhassanak, hogy bemutathassák saját kutatási eredményeiket; hogy tudomást szerezzenek az aktuális, illetve tervezett projektekről, készülő szakkönyvekről stb. E mellett lehetőséget biztosít a nemzetközi együttműködésére.

A VTK képviselői „Metabarcoding investigations on Thalassiosirales species of phytoplankton from Danube River” címmel mutattak be poszter előadást a kutatási eredményeikről. A tudományos munka során a Duna fitoplanktonjának legmeghatározóbb csoportját, a sugaras szimmetriájú kovaalgákat vizsgálták pásztázó elektronmikroszkóppal és molekuláris módszerekkel is, hasonlóságokat és különbségeket keresve a fajösszetételben, diverzitásban. A szerzők választ kerestek, hogy a modern DNS vizsgálatok mennyire helyettesíthetik a klasszikus mikroszkópos vizsgálatokat. Emellett vizsgálták a környezeti változók és a fitoplankton mennyisége és összetétele közötti összefüggéseket is.

Mint minden alkalommal, a mostani konferenciát is, egy egynapos továbbképzés követett, mely két arafés kovaalga nemzetség, a Staurosira és Staurosirella taxonómiai ismereteire terjedt ki.