NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Az éghajlatváltozás hatásai a vízgazdálkodásban

„Magyarország jelentős potenciállal rendelkezik a vízkészletek, különösen a felszín alatti vízkészleteket tekintve” – fogalmazott Helen Barbossa vízügyi szakember a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Főigazgatóságának gondozásában működő Ludovika International Talents program hallgatója tanulmányi időszakának lezárásaként megtartott workshopján az NKE oktatási Központjában május 22-én.

Az eseményen neves, vízgazdálkodással foglalkozó szakemberek szólaltak fel, akik olyan témákat érintettek, mint az éghajlatváltozás és annak a vízkészleteinkre gyakorolt hatása, valamint az éghajlat-politika. A workshopon mások mellett részt vett Pálvölgyi Tamás, az NKE Víztudományi Karának (VTK) nemzetközi és stratégiai dékánhelyettese és Balatonyi László, a VTK Víz- és Környezetbiztonsági Tanszékének adjunktusa.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és annak a társadalomra és gazdaságra gyakorolt hatásai volt a workshop egyik fő témája. A csoport megvitatta az éghajlatváltozásnak a hidrológiai ciklusra gyakorolt ​​lehetséges következményeit, valamint egy átfogó stratégia szükségességét e kihívások kezelésére. Több felszólaló a kérdés aktualitását, valamint a klímaváltozás okozta károk felmérésének és árazásának szükségességét emelte ki. Néhány szakember a probléma holisztikus megközelítésén keresztüli kezelésének fontosságát hangsúlyozta, beleértve a vízgazdálkodást és a biológiai sokféleség megőrzését, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás általános érvényesítésének szükségességét a különböző ágazati politikákban.

Többen hangsúlyozták, hogy komolyabb intézményi keretekre van szükség a környezetvédelmi kérdések kezelésére, ehhez kapcsolódóan pedig szó volt a magyarországi intézményi háttér hiányáról is. Részletezték, hogy intézményi támogatásra van szükség a folyóparti szűrés szennyezési problémáinak megoldásához. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a döntéshozók közötti párbeszéd és együttműködés fontos a témában, valamint hogy e kérdések megoldása érdekében intézményi reformokra van szükség.

A beszélgetés során a személyes elkötelezettség és a vízgazdálkodás átfogóbb megközelítésének jelentőségét hangsúlyozták a résztvevők. Szó volt arról is, hogy az emberek vonakodnak elismerni az éghajlatváltozás vízgazdálkodási kockázatait. A szakértők hozzátették: fontos a tudományos üzenetek egyszerűsítése, hogy a nagyközönség számára is érthetővé tegyék a felvázolt témákat.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes