NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Történész kutatja a VTK jogelődjének alapítástörténetét

A Víztudományi Kar jogelőd intézménye, a Felsőfokú Vízgazdálkodási Technikum alapítástörténetének felkutatására kapott megbízást Albert Gábor történész a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől.

A bajai gyökerekkel rendelkező kutató vízügyi szakoktatás-történeti kutatásai a hazai vízmesterképzés és az öntözésügyi szakoktatás feldolgozására irányulnak. Legutóbbi vízügytörténeti vizsgálódásai fókuszában a Dégen-korszak vízügyi történetírása állt.

Albert Gábor májusban kezdte meg munkáját a Víztudományi Kar Kari Könyvtárának Levéltárában. A történész a Felsőfokú Vízgazdálkodási Technikum alapításával kapcsolatos oktatás -és ágazatpolitikai döntések, helyi intézkedések feldolgozásával és a 60-as években itt dolgozó tudós tanárok életút elemzésével foglalkozik.

Komplex kutatása levéltári adatok feltárásából, könyvészeti szakmunkák áttekintéséből és a még elő szemtanúk megkereséséből áll, feladata továbbá a levéltári iratok rendezése is.

A feltárt kutatási eredményeket igyekeznek majd a Kar mindennapi életébe beépíteni. A kutató elmondta, hogy a múlt őrzésével kapcsolatos rendezvények szervezésére is javaslatokat fog tenni, illetve közreműködik azok lebonyolításában.

 


Címkék: kutatás VTK jogelőd