NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Kutatás a természetközeli szennyvíztisztítás elősegítéséért

Karches Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának ((VTK) egyetemi docense nemrég kezdte meg vendégprofesszori munkáját a spanyolországi Las Palmas de Gran Canaria Egyetem Környezettudományi és Természetvédelmi Intézetében (iUNAT - Instituto Universitario de Estudios Ambientales y Recursos Naturales), ahol a VTK oktatója és az intézet munkatársai a természetközeli szennyvíztisztítási technológiák jó gyakorlatát kutatják.

Olyan projekten dolgoznak, amelynek célja a szennyvíziszap-hasznosítás és a tisztított víz újrahasznosítási lehetőségeinek vizsgálata. A kezdeményezés hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez és a fenntartható vízgazdálkodási megoldások elterjedéséhez. A közös munka során a vízgazdálkodás területére vonatkozó partneregyetemi együttműködések lehetőségeit is feltérképezik.

Ezen túlmenően a két intézmény közös szerkesztésében jelenik majd meg a Symmetry (SJR: Q2) folyóirat Symmetry and Numerical Methods in Fluid Dynamics című különszáma, amelyhez IDE kattintva várják a kéziratokat 2025 májusáig.