NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A vizes szakmákat népszerűsítették kollégáink

A Víztudományi Kar (VTK) munkatársai is a vizes szakmákat népszerűsítették a június 25-én, Békéscsabán megrendezett pályaválasztási programon. Az BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium meghívására kollégáink interaktív előadással várták a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett „JóPálya – és a Tiéd?” elnevezésű tábor résztvevőit.

A diákok a hidraulikai mobil csatorna segítségével a víz mozgási tulajdonságaival ismerkedhettek, továbbá megtapasztalhatták, hogy mit jelent a felhajtóerő, illetve megtudhatták, hogy miért fontos a mérnöki tervezés. A digitális homokozón és lézerszkenneren keresztül a terepmodellek és a geodéziai mérések világába kaptak betekintést. A foglalkozás során a gyerekek megismerkedhettek néhány főbb makrogerinctelennel, melyek a felszíni vizek szennyezettségének bioindikátorai. A vízben található élőlények állománya és rendszertani besorolása által egyértelmű következtetéseket vonhatunk le a vizek ökológiai állapotáról és a szennyeződés okairól – tudhatták meg a program résztvevői. Ezenfelül a diákok elsajátíthatták a mikroszkóp használatának fortélyait, melyen keresztül egy érdekesebb, részletesebb világ tárult szemük elé.

A programon a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. képviselői is részt vettek, illetve szintén a vízügyi pályát népszerűsítették. A táborozó diákok nagy érdeklődéssel követték a szakmai bemutatókat, melyek közelebb hozták őket a vizes szakmák megismeréséhez és megkedveléséhez.