NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Fókuszban az árvíz – újabb tanulmányúton jártak a hallgatók

A Zsuffa István Szakkollégium képviselői június 28-án Békésszentandrásra látogattak el az ott létesített duzzasztó műtárgy megtekintése céljából.

A hallgatókat a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei fogadták, akik ismertették a műtárgy működését és specifikációit. Elmondták, hogy Hármas-Körös folyón található békésszentandrási duzzasztó a, építése 1936-tól 1942-ig tartott.  A létesítmény több célt szolgál. Eleinte a hajózás biztosítása volt az egyik fő feladat, a vízszint szabályozása mellett, ami jelentős hatással van a térség vízgazdálkodására és mezőgazdaságára. A duzzasztó lehetővé teszi a víz tárolását és a folyó alacsony vízállásainak emelését, ezáltal biztosítva a szükséges vízmennyiséget a mezőgazdasági öntözéshez és az ipari felhasználáshoz. A szakemberek kitértek arra, hogy a duzzasztó szerepet játszik az árvízvédelemben is, hiszen képes a hirtelen lezúduló vízmennyiség visszatartására és fokozatos leeresztésére.

A duzzasztó látogatása után a szakkollégisták megtekintették a mellette található erőművet is, valamint megismerkedhettek annak működésével és jelentőségével. A békésszentandrási vízerőmű vezetője Dorogi István mutatta be a létesítményt, amely a folyó vizének energiáját hasznosítja villamosenergia termelésére. Az erőmű bemutatása során lehetőség nyílt közelebbről megfigyelni a vízenergia hasznosítását, a gépház működését, valamint a megújuló energiaforrások szerepét a fenntartható energiatermelésben. Az erőmű 2013-ban épült és a duzzasztóval együtt a Körös-völgyi vízrendszer részét képezi. Az erőmű éves termelése körülbelül 6-8 millió kWh, ami jelentős mértékben hozzájárul a helyi energiaellátáshoz és fenntarthatósághoz. A duzzasztó és az erőmű együttesen nemcsak energiaforrásként szolgál, hanem a vízszint szabályozásával a környező mezőgazdasági területek öntözéséhez is jelentősen hozzájárul.

Ezt követően a hallgatók a Mezőtúri Szakaszmérnökségre látogattak el, ahol Horváth Ákos szakaszmérnökhelyettes, tartott előadást. A szakember bemutatta a működési területüket, kitért az ott folyó munkálatokra, illetve szólt a Tisza-Körös völgyi Vízgazdálkodási Együttműködési Rendszere. A hallgatók kérdéseire válaszolva az árvízi védekezésről és a vízügyi igazgatóságok közötti együttműködésekről is képet adott a szakaszmérnök-helyettes.

Az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása című pályázati forrásnak köszönhetően, a hallgatók újabb ismeretekkel gazdagodhattak a vízügyi létesítmények és az árvízi védekezés jelentőségével kapcsolatban.