NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Egy este a tudományok jegyében

Nagy érdeklődés mellett rendezte meg az idei Kutatók Éjszakája programsorozatát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara (VTK), ahol ismét érdekes programokkal és aktuális témákat érintő tudományos előadásokkal várták a látogatókat szeptember 27-én, a bajai campuson.

A VTK programsorozatán részt vevők betekinthettek a mikroszkópok világába, valamint megismerhették a hidraulika labor eszközparkját is.

A drónszimulátort és a digitális homokozót is kipróbálhatták az érdeklődők, a kalandvágyóbbak pedig játékos mérnöki feladatok megoldásával szabadulhattak ki a lakatra zárt irodából.

A Víztechnológiai Oktatóbázisra látogatók látványos kísérleteken keresztül nyerhettek betekintést a víztisztítással, vízkezeléssel kapcsolatos folyamatokba.

A campus udvarán az idelátogatók megismerkedhettek a meteorológiai mérőállomás és az intercepciós kert szerepével, valamint az „Égből pottyant furcsaságok” elnevezésű program keretében a légijárművekből kiszórt anyagok földre érkezésének statikai vizsgálatát tekinthették meg.

A VTK a rendezvényre érkező kisgyermekek számára arcfestéssel és légvárral tette különlegesebbé a campuson töltött időt.

A tudományos előadássorozaton részt vevők megtudhatták, hogy miként hat az árvíz a taposóaknák mozgására. Ezt követően a Kelet-Mecsekben található Lászlóffy Woldemár Hidrometriai Mérőtelepen és az ott található vízgyűjtőterületen, aszályos időszakban végzett mérési eredményekről hallhattak az érdeklődők. Végül a földön kívüli élet lehetséges formáit ismerhették meg a résztvevők, akik a mesterséges intelligencia segítségével képet is kaphattak ezekről.

Bízunk benne, hogy a programsorozat közelebb hozta az idelátogatókat a víztudományok világához.